TONGGAK PENDIDIKAN UNESCO

UNESCO


Apakah badan yang mewakili badan di atas?  Pernah anda mendengar satu badan yang dinamakan UNESCO? Tahukah anda apakah itu UNESCO? Berdasarkan gambar rajah dibawah memberikan gambaran awal apakah itu UNESCO.
Circle Map : Pengenalan UNESCO
                           

Buat pengetahuan anda, Malaysia tidak terkecuali dalam menyertai UNESCO seperti penyertaan-penyertaannya yang lain dalam ASEAN, Komenwel, OIC dan lain-lain lagi.Malaysia telah menyertai UNESCO pada awal penubuhannya.


flow map : rentetan UNESCO di Malaysia

 Sila klik untuk maklumat lebih lanjut tentang UNESCO di Malaysia: http://unesco.org.my/1/TONGGAK PENDIDIKAN UNESCO Pada 1993, UNESCO telah membentuk 4 toggak pendidikan. Selaras dengan mandat yang diberikan oleh PBB kepada unesco dalam melaksanakan kemajuan dalam  bidang pendidikan, pada 1996 badan ini telah menetapkan bahawa tonggak ini harus dijadikan panduan bidang pendidikan. UNESCO telah menggariskan 4 tonggak utama bagi sistem pendidikan. yang juga dikenali sebagai 4 pillar.


bridge map : 4 pillar

Sebelum menerangkan 4 tonggak unesco dengan lebih jelaslagi, kita perlu mengetahui apakah tujuan tonggak unesco yang telah dirancangini. Antara tujuannya adalah:

bubble map : tujuan tonggak pendidikan UNESCO

Unesco telah menggubal 4 tonggak pendidikan yang dilihat merangkumi pendidikan sepanjang hayat kita. Tonggak ini merupakan pencorak kepada sistem pendidikan kita dan sekaligus telah memberikan impak kepada sistem pendidikan kita dan juga penggerak tonggak ini. Definisi daripada tonggak ini adalah :

brace map: definisi 4 tonggak pendidikan

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai 4 pillar ini, anda boleh klik pada link di ini :http://www.unesco.org/delors/fourpil.htm


PERANAN MASYARAKAT SEKOLAH

Masyarakat sekolah terdiri daripada pihak pentadbir dan guru-guru. Mereka merupakan penggerak kepada tonggak ini untuk mencapai pendidikan yang cemerlang. Bagi memastikan kejayaan sesebuah sekolah, guru dan pihak pentadbir memainkan peranan yang penting. Antara peranan guru dan pihak pentadbir adalah ;

double bubble map : peranan guru dan pihak pentadbirIMPAK 4 PILLAR DALAM PENDIDIKAN DI MALAYSIA

Bagi memastikan pendidikan bertaraf global, sistem pendidikan Malaysia telah menggunakan tonggak pendidikan UNESCO sebagai teras dalam menggubal dan merancang segala bidang yang berkaitan dengan pendidikan. Antara impak yang dilihat daripada tonggak pendidikan UNESCO ini adalah :
multi-flow map : impak 4 pillar dalam sistem pendidikan

3 comments:

  1. Blog anda amat menarik minat saya...Peta i-think yg berwarna-warni...mberi saya idea & maklumat....Mohon share... Thank you

    ReplyDelete
  2. Nak tahu cara untuk travel dengan murah? Jom singgah blog saya :

    http://www.missdae.blogspot.com

    ReplyDelete